Důležitost rozboru vzorků (potraviny)

Mykotoxiny jsou toxické metabolity plísní, různé chemické podstaty, vyskytující se v potravinách a krmivech. Mají široké spektrum toxických účinků. Správná výroba a skladování potravin jsou klíčové.

Důležitost rozborů vzorků potravin

V potravinách se kromě látek prospěšných pro zdraví člověka mohou objevovat také látky neškodné, ale i vysoce nebezpečné. Přítomnost mykotoxinů v potravinách nebo krmivech může způsobit otravu i řadu onemocnění včetně alergií a mykóz. K tvorbě mykotoxinů v potravinách dochází při výrobě a skladování potravin a krmiv v nevhodných podmínkách, například na vlhkých místech.

Pojďme se v druhém článku věnovat především potravinám, která jsou dalším stavebním kamenem pro naše zdraví. (První článek jsme věnovali pitné vodě)

Mykotoxiny, skryté jedy v potravinách

V potravinách a krmivech se mohou vyskytovat mykotoxiny, toxické látky produkované plísněmi. Ty mohou způsobit lidem i zvířatům vážné zdravotní problémy. Odhaduje se, že až čtvrtina celosvětové produkce obilí je kontaminována mykotoxiny. Pokud jsou mykotoxiny přítomny, dochází ke snížení zásob potravin i krmiv a navýšení výrobních nákladů. Tyto látky jsou odolné vůči chemickému i tepelnému zpracování, takže se jich jen těžko zbavujeme. Věděli jste, že mykotoxiny mohou být v potravině přítomné, i když na ní není vidět plíseň?

Mikroorganismy číhají všude kolem nás

Bakterie, viry a plísně najdeme ve vodě, v potravinách, v půdě, ale také v našich domovech. Dokonce je i dýcháme. V potravinách se mohou vyskytovat bakterie jako Salmonela, Listerie nebo E. coli. Patogenní kmeny E. coli vyvolávají těžké zažívací poruchy, krvavé průjmy a mohou způsobit selhání ledvin. Zdrojem může být nedostatečně tepelně upravené maso, nepasterizované mléko, čerstvá neomytá zelenina nebo sýry.

Mikrobiologicky čisté potraviny jsou pouze ty, které prošly pasterací či sterilizací, a i u těchto potravin to platí pouze do otevření hermetického obalu, v němž jsou zabaleny. Množství bakterií na potravinových výrobcích je individuální. Záleží jak na druhu výrobku, tak na kvalitě zpracování. Aby bylo možné považovat potraviny za zdravotně nezávadné, byly stanoveny mikrobiologické limity, které by potraviny měly splňovat.

Více informací o mykotoxinech a limitech v potravinách naleznete v našem článku: Mykotoxiny v potravinách a rizika s nimi spojená

Co s tím můžeme dělat

Jak výrazně snížit riziko ohrožení těmito nebezpečnými látkami a mikroorganismy? Dodržujte hygienické zásady při přípravě jídel a skladování potravin. Pečlivě si myjte ruce a nekrájejte zeleninu na prkýnku, kde jste předtím krájeli syrové maso. Maso a jídlo ze syrového stavu dostatečně propečte nebo uvařte. Důležité je také pravidelné testování akreditovanou laboratoří.

Co všechno pro vás naše laboratoře dokážou zajistit

Odběr vzorku je největším zdrojem chyb v celém procesu detekce mykotoxinů. Až 90 % chyb ve stanovení mykotoxinů se přičítá nesprávnému odběru vzorků. Mykotoxiny nejsou v obilí rozloženy stejnoměrně, záleží například i na velikosti zrn.

Zajišťujeme správné odběry vzorků potravin, svoz a odborný rozbor vzorků a následnou analýzou a kompletním protokolem s vyhodnocením. V případě potřeby si můžete požádat o konzultaci, při které s vámi rádi telefonicky vaše výsledky projdeme a vysvětlíme.

Kromě rozboru potravin a krmiv pro vás provádíme kompletní potřebný rozsah rozborů pro jednotlivce (voda pitná a odpadní, potraviny, zemina, vnitřní prostředí), zemědělce (voda, krmiva, produkty), potravináře (voda, potraviny, prostředí), firmy (voda různých druhů, mikrobiologická čistota), producenty kosmetiky (mikrobiologie, zátěžové testy), obce (voda, zemina, sedimenty), ale i pro samotné životní prostředí (voda, sedimenty, odpady).

Objednat rozbor potravin

Rozbor pitné vody

Důležitost rozborů vzorků (pitná voda)

Ve vodě, v potravinách nebo dokonce i v půdě se kromě látek prospěšných pro zdraví člověka mohou objevovat látky neškodné, ale i vysoce nebezpečné. Pravidelná analýza je nejlepší prevencí vašeho zdraví.

To mě zajímá →
Rozbor odpadních vod pro ČOV

Rozbory odpadní vody z ČOV

Provozovatelé malých nebo domácích čističek odpadních vod většinou spadají do skupiny těch, kteří musí pravidelně jednou ročně nechat kvalifikovaně odebrat, analyzovat a zaevidovat vzorky vody.

To mě zajímá →