Dočasné omezení dopravy při cestě do naší laboratoře od 3. 6. do 13. 6. 2025. (zobrazit mapu)

Rizika spojená s mykotoxiny v krmivech a potravinách

Mykotoxiny jsou toxické metabolity plísní různé chemické podstaty, vyskytující se v krmivech a potravinách. Poškozují zdraví lidí a způsobují ekonomické ztráty v chovech hospodářských zvířat.

Jedná se vesměs o nízkomolekulární, poměrně rezistentní molekuly vůči chemické, biologické i fyzikální inaktivaci. Mají široké spektrum toxických účinků.

Pokud se již v surovinách vyskytují, lze s nimi těžko bojovat.

U potravin je zakázáno mísení za účelem snížení obsahu mykotoxinů, nelze ani přidávat chemické látky za účelem snížení kontaminace.

U krmiv pravidlo: „Když není plíseň, není mykotoxin“ neplatí!

Fusariové mykotoxiny

Za hlavní fusariové mykotoxiny, nalézané v krmivech i potravinách, se považují:

Trichotheceny
T-2 toxin, diacetoxyscirpenol (DAS) a deoxynivalenol známý také jako vomitoxin. Vzhledem k vysoké toxicitě a značnému rozšíření patří u nás k zdravotně nejzávažnějším mykotoxinům. Trichotheceny působí léze na kůži a sliznicích (zejména trávicího traktu) a zvyšují náchylnost k infekcím. Způsobují pokles příjmu krmiva, produkce mléka a přírůstků, trávicí problémy, poruchy plodnosti, snížený příjem sušiny

Fumonisiny
Mykotoxin\ produkované plísní Fusarium moniliforme rostoucí především na kukuřici. Fumonisiny, zvláště fumonisin B1, vyvolávají plicní edém u prasat, nádorová onemocnění jater u laboratorních potkanů a leukoencefalomalácii u koní, která postihuje mozek, játra a ledviny.

Zearalenon
Je produkován druhy Fusarium culmorum, Fusarium graminearum a Fusarium sporotrichoides, které se vyskytují zejména na kukuřici. Jedná se o mykoestrogen, který vzhledem k chemické struktuře podobné přirozenému hormonu estradiolu aktivuje estrogenové receptory ve tkáních pohlavních orgánů a v případě jeho dostatečného množství se projevuje estrogenními účinky. Jedná se o velmi stabilní mykotoxin, který zůstává i po tepelném opracování mouky a odolá i fermentaci. Zearalenon a jeho deriváty jsou přenášeny do mléka krav krmených zaplísněnými krmivy, což představuje riziko pro lidskou populaci. Způsobují estrogenní aktivitu, poruchy reprodukce, nepravidelný říjový cyklus, výskyt folikulárních cyst, aborty.

Aflatoxiny

  • Ohrožené plodiny: kukuřice, proso, ořechy, bavlna
  • Typ plísně: Aspergillus flavus, parasiticus
  • Vyvolává rakovinu, oslabuje imunitní systém, způsobuje nechutenství, hepatotoxicita, krvácení ledvin
  • Ohrožená zvířata: mléčný skot, prasnice, drůbež a v neposlední řadě ohrožuje zdraví člověka

Všechny druhy obilovin a všechny výrobky pocházející z obilovin včetně zpracovaných výrobků z obilovin:

Limity potraviny ppm
Aflatoxin B1 0,002-0,02
Aflatoxiny celkové 0,004-0,01
Limity krmiva ppm
Všechny krmné suroviny 0,02
Aflatoxin B1 0,005-0,01

Vomitoxin (DON, deoxynivalenol)

  • Ohrožené plodiny: pšenice, ječmen, kukuřice, oves
  • Typ plísně: Fusarium graminearum
  • Vyvolává zvracení, odmítání krmiva a průjem
  • Ohrožená zvířata: skot, prasnice, drůbež, psi, kočky a v neposlední řadě ohrožuje zdraví člověka
Limity potraviny ppm
Různé obilniny a výrobky z nich 0,2 – 1,25
Limity krmiva ppm
Krmné suroviny 0,9 – 12,0

Zearalenon (ZON)

  • Ohrožené plodiny: kukuřice, pšenice, ječmen
  • Typ plísně: Fusarium graminearum
  • Vyvolává problémy při reprodukci, narušuje estrogenní rovnováhu – edém vulvy, výhřez vaginy, rozšiřování dělohy, atrofie varlat, atrofie ovarií, rozšiřování mléčných žláz, potraty
  • Ohrožená zvířata: prasata, drůbež a v neposlední řadě ohrožuje zdraví člověka
Limity potraviny ppm
Různé obilniny a výrobky z nich 0,1 – 0,35
Limity krmiva ppm
Krmné suroviny 0,1 – 3,0

Fumonisiny

  • Ohrožená plodina: kukuřice
  • Typ plísně: Fusarium moniliforme/proliferatum
  • Vyvolává: rakovinu jícnu, leukoencefalomalacie u koní (ELEM), rakovina jícnu u člověka, plicní edém u prasat, snížení váhy u drůbeže
  • Vysoce termostabilní
  • Ohrožená zvířata: koně, prasnice a v neposlední řadě ohrožuje zdraví člověka
  • Klimatické podmínky: teplo, vlhko (tropy, subtropy)
Limity potraviny (B1 a B2 suma) ppm
Nezpracovaná kukuřice 4
Kukuřice a kukuřičné potraviny k přímé spotřebě 1
Kukuřičné snídaňové cereálie a svačinky 0,8
Kukuřičné příkrmy pro kojence a malé děti 0,2
Mouka dle frakce 1,4 – 2
Limity krmiva ppm
Krmné suroviny: kukuřice a produkty kukuřice 60
Doplňková a kompletní krmiva pro prasata, koně, králíky a domácí zvířata 5
Doplňková a kompletní krmiva pro ryby 10
Doplňková a kompletní krmiva pro drůbež, telata (<4 měsíce), jehňata a kůzlata 20
Doplňková a kompletní krmiva pro dospělé přežvýkavce a norky 50

Ochratoxin

  • Ohrožené plodiny : kukuřice, proso, pšenice, ječmen
  • Typ plísně: Aspergillus ochraceous
  • Vyvolává rakovinu a dochází k oslabení imunitního systému, poškozuje ledviny, zánět vzduchových vaků
  • Ohrožená zvířata: drůbež, prasata
  • Klimatické podmínky : teplo a vlhko + skladová plíseň + toxin (v mírném pásmu)
Limity potraviny ppm
Nezpracované obiloviny 0,005
Obilné produkty pro přímou spotřebu 0,003
Limity krmiva ppm
Krmné suroviny, obiloviny a výrobky z obilovin 0,25
Krmné směsi pro prasata 0,05
Krmné směsi pro drůbež 0,1
Krmné směsi pro kočky a psy 0,01

T-2 / HT-2 toxin

  • Ohrožené plodiny: oves, pšenice, ječmen, kukuřice
  • Typ plísně: Fusarium sp.
  • Vyvolává kožní problémy, krvácení, dochází k oslabení imunitního systému, může dojít až k úmrtí, snížený příjem krmiva, léze v dutině ústní, poškození motorických funkcí, nekróza kůže, krvácivost, zpomalení růstu
  • Ohrožená zvířata: prasata, drůbež, skot a v neposlední řadě ohrožuje zdraví člověka
  • Klimatické podmínky: chladno a vlhko (mírné pásmo)
Limity potraviny ppm
Nezpracované obiloviny a výrobky z obilovin ???*

* údaje o přítomnosti prozatím omezené, maximální limit bude stanoven dle výsledků výzkumu

Limity krmiva ppm
Krmné směsi pro masožravce 0,05
Rozbory zeminy

Důležitost rozboru vzorků (potraviny)

Mykotoxiny jsou toxické metabolity plísní, různé chemické podstaty, vyskytující se v potravinách a krmivech. Mají široké spektrum toxických účinků. Správná výroba a skladování potravin jsou klíčové.

To mě zajímá →
Rozbor pitné vody

Důležitost rozborů vzorků (pitná voda)

Ve vodě, v potravinách nebo dokonce i v půdě se kromě látek prospěšných pro zdraví člověka mohou objevovat látky neškodné, ale i vysoce nebezpečné. Pravidelná analýza je nejlepší prevencí vašeho zdraví.

To mě zajímá →